Достатъчно често ли сменяте хавлиените си кърпи?

Публикувано от John Doe 12/07/2018 0 Коментара

Колко често е добре да перем хавлиените кърпи?

Споделяме няколко важни препоръки и съвета с вас за това как да съхраняваме, почистваме  и подменяме хавлиените кърпи в дома си.

Използвайки хавлиените кърпи за баня максимум до три пъти след като сте поставили новата хавлия, важно условие е след употреба,  кърпата да се изсушава добре. Кухненските хавлиени кърпи е добре да се перат от 1 до 2 дни след употреба, защото те се използват много по-често.  Най-добре е кърпите да се перат в пералнята с подходящ за целта перилен препарат и по-възможност омекотител, които допълнително да спомогне за хубав аромат и мекота на изделието. Програмата на пералнята е добре да е възможно най-дълга, а градусите да са поне 60, за да се дезинфекцират добре кърпите и премахнат така наречените акари и бактерии.

А изпитан трик за премахване лошата миризма на мухал от хавлиите е двойното изплакване при пране.

След изпиране и изсъхване на хавлиите е добре да се съхраняват в отделен шкаф, предназначен само за тях.

Колко често да подменяме хавлиите си с нови?

Ако говорим за честотата на подмяна на хавлиените кърпи за баня и кухня  е добре поне веднъж в годината да оборудваме дома си с нови хавлии. Една от основните причини е, че при всяко хавлиено изделие с времето се натрупват гъбични бактерии и микроорганизми, които не могат да се премахнат само с изпирането

Другият признак, който е индикация, че трябва да подменим кърпите е, когато усетим, че хидроскопичността и попивателната способност е изчезнала. Тогава хавлията губи от  мекотата си  и е неприятна на допир с кожата.

Хавлиените кърпи са част от ежедневния ни хигиенен ритуал, но според американски микробиолози, ако не ги сменяме често, те могат да предизвикат проблеми и болести.

Нашият съвет към вас, за да осигурите  комфорт и здраве на всеки член от семейството си  е да отделяте особено внимание при покупка и избор на хавлии, избирайте винаги 100% памучни изделия от сигурни производители, както следете за тяхното често пране и подмяна с чисти и нови такива.