Хавлията - невидимия приятел в дома

Публикувано от John Doe 12/07/2018 0 Коментара

Днес ще поговорим за малките неща. За дребните части от пъзела, без които картината сякаш изглежда цяла, но не съвсем. Онези “незначителни” детайли от ежедневието, които не дават посока на живота ни, но му придават завършен вид с неподправената лекота и финес.

За съжаление все по - често пропускаме слънчевия лъч в сивото небе, отминаваме небрежно случайна усмивка и неусетно губим есенцията на живота, която е притаена в малките неща.

Вероятно вече се питате, какво общо има хавлията с този поток от думи? Някои от вас вече знаят, на другите ще обясним.  Както се казва в стара народна мъдрост - “Моят дом е моята крепост”, а той самия изобилства от предмети, повечето от които приемаме, като даденост. Такъв е случаят и с хавлията. Наглед малко парче плат, което попива вода, а в действителност може да го разгледаме, като средство за пробуждане на сетивата. Звучи странно, да. Сутрин отмивайки сънят от лицето си се потапяме в онази мекота на хавлията , която единствено може да се сравни с памуковите облаци. Нежно докосване пренасящо ни плавно от сънливите мисли към същността на деня. Хавлията е нашият верен приятел, който ни прегръща топло вечер,  след дълъг ден. Другар, който мълчаливо споделя с нас умората и ни помага да се разделим с нея.

Ако се заровим обаче малко по - дълбоко в осезаемото въздействие, което може да окаже хавлиената кърпа върху нашето тяло, то е редно да отделим няколко реда, за да ви запознаем със соматосетивната система. Тя най - общо оказва влияние върху многото на брой рецептори, разположени по повърхността на кожата ни. Именно чрез импулсите преминаващи през тактилните рецептори, нашето тяло получава сигнали, благодарение на които отговаря на различни стимули породени от допир. Контактът на кожата с меки и приятни тъкани, каквито могат да бъдат хавлиените кърпи повлиява на централната нервна система, която служи като проводник за всички останали функции в тялото. Кръвообращението също се подобрява, а от там и общия тонус на организма. Невероятно, нали? Кой да предположи, че една обикновена хавлия може да направи денят ни по - добър, а нас самите по - успешни. Фактите са налице, а когато науката говори, трудно остава място за догадки.

Не се съмнявайте и в това, че цялото ни съществуване е изградено от безкраен низ  дребни детайли, които завъртат колелото на живота. Оцветяват дните ни в ярки цветове, придават мекота, комфорт и завършеност на пейзажа, който не би бил същия без една (не)обикновена хавлия.

Имайте очи за песъчинките, които градят палати, защото в основата на всичко са малките неща.