Идеи за кухнята: Как да подредим кърпите красиво и удобно

Публикувано от John Doe 24/10/2018 0 Коментара

Кухнята е сърцето на дома и е мястото, което най-често се цапа. А също така и помещението, където прекарваме най-много време. Освен, че е искаме всичко да ни е удобно и под ръка, то трябва и да изглежда естетически издържано.

Важна част от обзавеждането на кухнята са кухненските кърпи. На пръв поглед те са незначителни–закачаме ги някъде в кухнята и решаваме проблема. Но има няколко особености. Кърпата трябва да е на място, където да е удобна за използване по всяко време, да съхне бързо и да стои добре.

Така, че нека видим възможностите къде да подредим кърпите в кухнята, за да са достъпни, удобни и красиви.

1. Дръжката на фурната

Ако моделът на печката позволява, може да закачите една или две кухненски кърпи на дръжката. Това е удобно, освен това осигурява и лесен достъп до тях. А да не забравяме, че така съхнат и по-бързо.

Не забравяйте обаче, че кърпите трябва да изглеждат и естетически. Така че ако мебелите ви са в сиво, кърпите е добре да бъдат в бяло и сиво, за да имате перфектен завършек.

2. Под мивката

Да, това е един от най-удобните начини да подредите кърпите в кухнята. Закачете ги близо до мивката и по този начин ще можете да ги ползвате веднага щом имате нужда от тях. Ако мивката ви няма подходящи закачалки, може да монтирате релса или да използвате дръжките на шкафа за целта. Правилото за естетиката и възможността да съхне бързо обаче остават и тук.

Ако мивката ви е вградена, може да монтирате релса директно към плота или под него.

3. На кухненския остров

Това е също разумно решение. Отново с релса или закачалка за кърпи може да подредите хавлиите там. Те ще са удобни и достъпни.

4. На мебелите върху закачалки

В някои случаи се налага да използвате повече от една кърпа. Тогава най-практичното решение е да ги закрепите на закачалки на стената. Друг вариант е да монтирате такава близо до кухненските шкафове или директно върху тях. Старомодни дървени закачалки, или модерни кукички, които не заемат място–това зависи изцяло от вашия вкус.

5. Над мивката

Още един начин за удобно аранжиране на кухненските кърпи. Предимството тук е, че отново ще съхнат бързо и са достъпни по всяко време. Може да използвате поставка за съдове, релса или кукичка прикачена към рафт. Не забравяйте обаче да осигурите достатъчно място, за да може да я закачите или да я разгърнете изцяло, за да съхне по-бързо.

Няколко думи и за избора на кухненски кърпи

Преди да се заемете с аранжирането на кърпите, внимателно изберете материята. Кърпите трябва да са от 100 % памук, с плътност поне 450 гр на м2 и средна ширина поне 50 см. В кухнята имате не само кърпи за ръце, но и кърпи за почистване и подсушаване. И когато купувате кърпи, купете поне няколко броя, защото кухненската кърпа трябва да се сменя най-малко два пъти седмично.

Що се отнася до поддръжката им, третирайте ги с мек перилен препарат, който отстранява петната, но не уврежда тъканите. Така ще се запазят здрави по-дълго време.