Как да изберем подходящия халат?

Публикувано от John Doe 07/08/2018 0 Коментара

Меки, ефирни и пухкави, или плътни, дебели и топли? Какъв халат да изберем? Предвид многообразието от предложения на пазара, добре е да имате предвид няколко неща, когато купувате тази дреха за себе си или като подарък.

Избор на халат, съобразно начина на употреба

Съществуват халати за баня, халати за сън, халати тип пеньоар, домашни халати или халати за СПА - процедури. В зависимост от това за какво ще използвате вашия халат, добре е да обърнете внимание освен на кройката и на самата материя.

Ако си търсите халат за сън, добре е да се спрете на лека роба от блестяща тъкан, която обикновено е гладка. Сатенираните материи са най-подходящи за тази цел. Те са с дължина около коленете и са удобни за носене над пижама или бельо. Имайте предвид, че са неподходящи за студено или горещо време, както и не е желателно да ги носите след баня, тъй като са изработени от изкуствени материи, нямат свойството да абсорбират влага нито да пазят телесната топлина.

Ако търсите домашен халат, който да носите вечер преди лягане, докато пиете сутрешното си кафе, или просто, за да се стоплите, изберете плътна материя, а дължината на дрехата нека бъде поне до коленете. Този модел е подходящ дори за уикендите като домашно облекло за през деня.

Халатът за баня е нещо съвсем друго

Дължината му трябва да е до прасците, да е от мека, памучна хавлиена материя, с качулка и колан. Избирайте плътна и дебела материя, която поема влагата добре и не оставя влажни следи по кожата. Най-добре е материя от чист памук, който е с отлични бактерицидни свойства, приятни на допир и перфектно абсорбират влагата. Също така не губят форма и цвят, а са и много меки.

Важно е да обърнете внимание и на плътността. Минимум между 400 и 600 грама плътност на квадратен метър е идеалният избор за халат.

Няколко думи и за детските халати

Когато избирате детски халат, задължително избирайте такъв с качулка. Той ще предпази детската глава от простуда, а освен това ще помогне за по-бързото изсушаване на косата. Също така не забравяйте да изберете мека и гладка памучна материя, която да не дразни детската кожа. Важно е ръкавите на халата да бъдат широки, както и цялата кройка. Не купувайте модели с ластици, копчета, или ципове. Децата имат навика да си играят с връзките и неволно може да се наранят.  Един удобен колан е напълно достатъчен. Що се отнася до цветовете, декорациите са отлично допълнение и все пак съобразете се с желанието на вашия малчуган. Дължината на халата е най-добре да бъде до коленете или средата на прасеца, но не и по-надолу, тъй като децата са склонни да играят докато се подсушават, така ще избегнете нежелани спъвания и наранявания.