Комфортът започва с избор на идеалната хавлия

Публикувано от John Doe 12/07/2018 0 Коментара

Хавлията - малко парче плат, но с толкова голямо значение, че дори намира специално място в „Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс. И докато писателят описва пространно колко полезна би била тя при едно пътуване из Вселената, ние ще се задоволим да ви покажем, колко е важна на Земята. И защо трябва да й отделим специално внимание, когато избираме този аксесоар за дома.

Хавлията за баня - комфортът започва с избора

Когато купувате хавлия за баня, не може да вземете първата, която ви попадне. Купувайте хавлии от плътна и добре попиваща материя, от памучни тъкани и меки. Не купувайте меки и пухкави хавлии или халати, които изглеждат страхотно и са толкова меки, но използвате ли ги след баня буквално се превръщат в гъба. И вместо да се чувствате като в мокър пашкул, по-добре обърнете внимание на малките подробности, които да ви осигурят комфорт.

Хавлията за баня трябва да има отлични попивателни способности–а високата плътност е от огромно значение. Поне 430г/м2 трябва да бъде плътността. А материята да бъде 100 % памук.
Плюшеният финиш създава допълнително усещане за комфорт и добра попивателност. Може да се възползвате от това предимство на хавлиите, които купувате за баня. Хавлиените кърпи от микропамук са отлични за глава или след баня. И са особено предпочитани в последно време.

Хавлиите за кухня

Хавлиите за кухня, които се продават на пазара, обичайно са по-тънки от тези за баня, а също и с ниска попивателна способност. Купувайте обаче плътни хавлии, задължително от памук и с плътност от 430г/м2.

Моделите с плюшен финиш са удобно решение не само за банята, но и за кухнята. Освен това попиват добре и лесно изсъхват. Купувайте кухненски хавлии в по-тъмни или ярки цветове, така ако се появят петна, няма да се тревожите, че може да проличат, както върху светлите материи.

Материи и текстури

Хавлиите се изработват от различни материи и са разнообразни текстури. Така например, те могат да бъдат груби и здрави, меки, с двустранен релеф, едностранна щампа, гладки и други. Съставът също е важен. Полиестерните кърпи са особено устойчиви на разкъсване и са идеални за почистване на гладки повърхности. Изработените от вискоза са изненадващо абсорбиращи, а тези, които са от синтетични влакна са с отлична устойчивост на разтворители.

Важно при избора на хавлиите е още тяхната здравина и безопасност. Цветовете трябва да са устойчиви на активни перилни вещества, а материята да не се нищи. Хавлиите често се подлагат на силно натоварване при почистване, или при употреба. По тази причина е добре да проверите тяхната здравина.

Не забравяйте също така, че с времето кърпите губят своята плътност, а някои от тях - формата и цвета. Затова е добре да ги подменяте поне през 1 - 2 години, за да не чувствате нито вие, нито семействата ви дискомфорт.

Безопасност

Колкото и добре да се перат кърпите, те си остават абсорбатор на сериозен набор бактерии. Затова и честото им пране - 2 - 3 пъти в седмицата и редовната им смяна - през 1 - 2 години, ще ви гарантира не само комфорт, но и безопасност за здравето.